اولین چیزی که از هر ساختمانی میبینیم، نمای بیرونی آن است. در واقع میتوان گفت که ظاهر نمای هر ساختمان و کیفیت متریال به کار رفته در آن، نشان دهنده بینش معماری آن میباشد. اگر دقت کرده باشید، در چند سال اخیر نمای رومی ساختمان یکی از پر استفادهترین سبکهای نمای بیرونی ساختمانها بوده است. امروز در این مقاله میخواهیم بیشتر با این سبک از نمای خارجی ساختمانها آشنا شویم.
انواع نمای ساختمان
نمای بیرونی ساختمانها به منزله پوسته آنها بوده و مهمترین نقش را در جذابیت آن بازی میکند. معماران نمای خارجی ساختمانها را با توجه به اقلیم منطقه مورد نظر، موقعیت جغرافیایی، تعداد طبقات، سلیقه کارفرماها و بودجه آنها طراحی میکنند. بنابراین میتوانیم بگوییم که نمای خارجی یک ساختمان یک پوشش محافظتی و زیباسازی برای آن به حساب میآید.
کلاسیک، مدرن، مینیمال، تلفیقی و ایرانی اسلامی از جمله انواع سبک در طراحی و اجرای نمای بیرونی ساختمانها هستند. هر یک از انواع سبکهای مختلف نمای بیرونی ساختمانها با توجه به مصالح و متریال خاصی انجام میشوند. بنابراین میتوان گفت، انواع نمای ساختمانها را با توجه به نوع مصالح به کار رفته در آنها نیز میتوان به صورت زیر دستهبندی کرد:
– آجری
– سیمانی
– کامپوزیتی
– سنگی
– شیشهای
– نانو
– فلزی
– بایرامیکس
– سرامیکی
– اتیکس
– کنیتکس
اجرای هر یک از این سبکها با توجه به نوع معماری ساختمان، کاربری آن و همچنین سلیقه کارفرما انجام میشود. البته ذکر این نکته نیز مهم است که هر یک از انواع این سبکها، مناسب مناطق با آب و هواهای مختلف هستند. متریال به کار رفته در هر یک از این سبکها، مقاومت و پایداری مختلفی دارند که باید با توجه به آب و هوای هر منطقه انتخاب شوند.
یکی از مقاومترین سبکهای نمای بیرونی ساختمان، نما رومی است. احتمالا این سوال را بپرسید که نمای رومی ساختمان چیست؟ برای دریافت پاسخ این سوال و همچنین آشنایی کامل با این نوع از سبک معماری خارجی ساختمان، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
نمای رومی ساختمان چیست؟
نمای رومی ساختمان یکی از پرطرفدارترین انواع سبک معماری ساختمان میباشد که با الهام از سبک کلاسیک نما در روم و یونان ایجاد شده است. با گذشت زمان و ورود این سبک به ایران، المانهای باستانی نیز به آن اضافه شدند. این نوع از نمای ساختمانی بسیار پرکاربرد است و به خاطر نوع مصالحی که در آن به کار رفته، جزو سبکهای لوکس به حساب میآید.
این نوع از سبکهای طراحی نمای ساختمان از نوع معماری روم باستان تقلید کرده است. البته این نوع از سبک معماری خارجی بنا از قرن پنجم تا هشتم میلادی تحت تاثیر هنر معماران یونانی قرار داشته است. با پیشرفت علم معماری و همچنین افزایش قدرت رم باستان، این سبک از معماری در اروپا رواج بیشتری پیدا کرد. معماری نما رومی تا آن جا پیش رفت که در قرن نهم میلادی کلیساها و قصرها با این سبک طراحی و ساخته شدند.
با شروع دوره رنسانس در قرن 15 میلادی، این سبک از طراحی نمای ساختمان طرفداران خاص خودش را پیدا کرد. البته در این دوران معماران با الهام گرفتن از ویژگیهای معماری سنتی، سازههایی را طراحی کردند که قدرت و استحکام بیشتری داشتند.
ویژگیهای نمای رومی ساختمان چیست؟
اگر بخواهیم مهمترین ویژگی نمای رومی ساختمان را بگوییم، میتوانیم به نوع اشکال هندسی به کار رفته در آن و همچنین تعامل بین آنها اشاره کنیم. در واقع استفاده از اشکال هندسی و نظم موجود بین آنها باعث برجستهتر به نظر رسیدن این نوع از نما میشود.
دلیل محبوبیت نمای رومی
این روزها روند تکمیل هر ساختمان در حال ساختی را که دنبال کنید، به احتمال خیلی زیاد به اجرای نمای رومی در آن خواهید رسید. سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که دلیل محبوبیت نمای رومی چیست؟ و چرا طرفداران زیادی در ایران پیدا کرده است. در ادامه مهمترین دلایل محبوبیت این سبک از نما را به شما میگوییم:
ارزان بودن مصالح به کار رفته در این سبک از طراحی خارجی ساختمان
سنگ ازنا و تراورتن و مرمر از جمله پرکاربردترین انواع مصالح به کار رفته در نمای رومی ساختمان هستند. از آنجایی که دسترسی به این نوع از مصالح ساختمانی در کشورمان بسیار راحت و کم هزینه میباشد، طرفداران زیادی پیدا کرده است. از طرفی متریال این سبک مقاومت و استحکام بسیار بالایی دارند، بنابراین بسیاری از پیمانکاران و طراحان ساختمانی طرفدار این سبک هستند.
ادغام نمای رومی ساختمان با آثار باستانی ایرانی
سازگاری بالای این سبک از نمای خارجی ساختمان با فرهنگ و تمدن ایرانی باعث شده تا هر روز بر طرفداران آن افزوده شود. المانهای معماری ایرانی همچون آثار تخت جمشید و طرحهای به جا مانده از دوران هخامنشیان، از جمله نشانههای این تلفیق است.
زیباسازی نمای خارجی ساختمان با برجسته کردن آن
زیبایی سبک طراحی و اجرای نمای خارجی ساختمانها، تاثیر بسیار زیادی بر اطمینان مشتریان خواهد داشت. این نوع از سبک نمای خارجی چون القا کننده استحکام و مقاومت بالا میباشد، نظر بسیاری از طراحان ساختمانی را به خود جلب کرده است.
مصالح به کار رفته در نمای رومی ساختمان
شاید این سوال به ذهنتان رسیده باشد که مصالحی که برای طراحی نمای رومی ساختمان استفاده میشود، چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مواردی همچون سنگ گرانیت، آهک، تراورتن و مرمر از جمله مصالح به کار رفته در این سبک از معماری است. علاوه بر این بسیاری از طراحان در کنار استفاده از سنگ تراورتن برای طراحی نمای خارجی بنا، از سنگهای طبیعی نیز استفاده میکنند. با این کار هم ساختمان نمای متفاوتی خواهد داشت و هم هزینه انجام آن کاهش پیدا خواهد کرد.
مزایای نمای رومی ساختمان چیست؟
علاوه بر مواردی که تا به اینجا در مورد نمای رومی صحبت کردیم، این سبک از معماری خارجی ساختمان مزایای دیگری نیز دارد. در ادامه مهمترین مزایای و البته نقاط قوت این تکنیک در معماری را با هم بررسی میکنیم:
– استفاده از مصالح با مقاومت بسیار بالا همچون سنگ تراورتن که استحکام بالایی در مقابل شرایط آب و هوایی مختلف دارد.
– زیباسازی ساختمان و افزایش جذابیت نمای آن برای جلب نظر مشتریان
– هماهنگی و سازگاری این سبک از معماری با فرهنگ و سلیقه مردم ایران
– دسترسی زیاد انواع مصالح به کار رفته در این سبک از معماری
– در دسترس بودن اجزای مختلف این نوع از نما برای طراحی و اجرای سریع آن
با معایب نمای رومی آشنا شوید
اجرای هر سبک از معماری خارجی ساختمان علاوه بر مزیتهایش، معایبی نیز دارد. بنابراین برای این که سبک مناسبی از اجرای نما را انتخاب کنید، میبایست نقاط ضعف و معایب آن را نیز بررسی کنید. در ادامه معایب سبک نمای رومی ساختمان را با هم مورد بررسی قرار میدهیم:
– استفاده از این سبک از طراحی نمای ساختمان، نیازمند آسیب رساندن به منابع سنگ طبیعی است. در واقع برای اجرای این سبک از نمای ساختمان، نیاز به مقدار زیادی سنگ میباشد. بنابراین روشن است که این سبک علیرغم زیبایی بینظیرش، به محیط زیست آسیب میرساند.
– اجرای غیر اصولی این سبک از طراحی خارجی ساختمان، میتواند آسیبهای مالی و جانی زیادی را در پی داشته باشد. بنابراین انتخاب این سبک از طراحی نمای ساختمان در مناطق زلزله خیز ریسک بسیار بالایی دارد.
– استفاده از مصالح بیکیفیت در اجرای این سبک از معماری باعث بروز مشکلات بسیار جدی خواهد شد. بنابراین پیش از خرید ساختمان با چنین نمایی، از یک تیم متخصص مشاوره دریافت نمایید.
– ورود قطعات پیش ساخته مورد نیاز اجرای این نوع طراحی خارجی ساختمان، باعث از بین رفتن سرمایه شما خواهد شد. بنابراین علاوه بر مصالح اولیه، باید حواستان به قطعات از پیش ساخته شده نیز باشد.
کلام پایانی
در این مقاله از سایت ازنا استون در مورد نما رومی صحبت کردیم و تاریخچه پیدایش و توسعه آن را به شما گفتیم. علاوه بر این ما مهمترین ویژگیهای این سبک از معماری را برای شما بیان کردیم. گفتیم این سبک از معماری علاوه بر مزایا و ویژگیها منحصر به فرد، معایبی نیز دارد. امیدواریم این مقاله راهنمای خوبی برای کمک به شما در تصمیمگیری برای اجرای نمای ساختمانتان باشد. اگر تصمیم خود را برای اجرای نمای رومی گرفتهاید، همین حالا با ما تماس بگیرید.